Warning: mkdir() [function.mkdir]: Permission denied in /home/pebble/domains/pebblewatch.nl/public_html/index.php(1) : eval()'d code(160) : eval()'d code on line 241

Warning: include(/home/pebble/domains/pebblewatch.nl/public_html/modules/mod_roktwittie/fields/options.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/pebble/domains/pebblewatch.nl/public_html/libraries/import.php on line 2

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/home/pebble/domains/pebblewatch.nl/public_html/modules/mod_roktwittie/fields/options.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php') in /home/pebble/domains/pebblewatch.nl/public_html/libraries/import.php on line 2
PebbleWatch.nl - Pebble na 4 weken, een gadget of een tool?

Welkom op PebbleWatch.nl - Het forum is momenteel offline voor onderhoud... :-(

Pebble na 4 weken, een gadget of een tool?

Goed, die Pebble hebben we. Toch wil ik even terugkijken naar de afgelopen 4 weken en in kaart brengen waar de plussen en de minnen zitten in het dagelijks gebruik van mijn Pebble.

Ik heb een iPhone 4S met software versie 6.1.2. Deze heeft geen jailbreak, ik vind dat producten out-of-the box goed moeten werken. Met pijn in mijn hart moet ik zeggen dat dit bij Pebble niet het geval is. SMS werkt prima en altijd. Muziek bediening werkt boven verwachting. Echter, bij inkomende gesprekken laat hij niet altijd de naam van de beller zien. Als dat de enige frustratie zou zijn zou ik verder tevreden zijn en verwachten dat een software-update dit wel zou fixen. Helaas is dat niet zo. iMessage, e-mail en WhatsApp moet je iedere keer als de Pebble de verbinding met je telefoon verliest opnieuw activeren in het berichtencentrum van je telefoon. Dat is gewoonweg irritant! Waarom ligt hij dan nog niet in de kast? Omdat als het werkt het vreselijk handig is. Ik merk dat mijn telefoon minder uit mijn zak komt. Tijdens een uren durende vergadering merk ik dat het discreter is om even op je horloge te kijken dat op je telefoon. Onbelangrijke WhatsAppjes/SMS’jes/e-mails kun je gemakkelijk lezen en eventueel negeren, een inkomend telefoontje druk je gemakkelijk weg of je excuseert je en neemt alvast via je horloge op.

Design

Over smaak valt altijd te twisten dus dat mag ook met mijn idee hierover. De Pebble is wat mij betreft geen juweeltje. Ik houd van horloges en dat is wat mij betreft ook het enige sieraad wat een man dient te dragen (nogmaals, dit is mijn bescheiden mening). Ik heb de zwarte Pebble en heb al meerdere malen gehoord of ik  ‘Kitt’ ook kon oproepen. De zwarte uitvoering is ook nogal zwart. Het zwarte bandje mag wel een kleurtje hebben (ik zie graag voorbeelden) of misschien wel metaal, al denk ik dat het gelikte uiterlijk van de kast dit niet ten goede komt (nogmaals, ik zie graag voorbeelden). Een witte ‘watchface’ (wijzerplaat, red.) breekt het wel een beetje.

Scherm

Dan het scherm. Ik kan hierover echt niets negatiefs vertellen. Het is scherp, altijd zeer goed leesbaar, de achtergrond verlichting is prima, het schudden om het aan te zetten werkt goed al merk ik dat je vaak de verlichting onbedoeld aanzet (nee, ik heb geen Parkinson). Ik kan me goed voorstellen dat dit nog een keer een tweak krijgt.

Levensduur batterij

Het is me 1 keer gebeurd dat ik niet oplette, ’s morgens mijn Pebble om deed en een half uur op mijn werk zat en een blanco scherm kreeg. Jammer, geen horloge die dag (oplader lag thuis). Een Pebble zou 7 dagen mee moeten kunnen gaan. Ik heb dat nog niet gehaald. De levensduur verminderd snel als je telefoon verder van je Pebble af ligt. Je haalt gemakkelijk 2 dagen en voor mij maximaal 4. Opladen kost ongeveer 2 uur. Dat is dus wel te overzien. Ook hier verwacht ik nog wel softwarematige verbeteringen, omdat ook de makers van Pebble hier niet helemaal tevreden over zijn.

Apps en Watchfaces

Het doet me denken aan de tijd voor de moderne smartphone. “Welke functies heeft jouw telefoon?”. Je kocht een apparaat wat paste bij je wensen. Die tijd zijn we voorbij. Jij bepaalt zelf hoe je telefoon werkt; de basis is er en wat er op draait en hoe hij werkt, dat bepaal je zelf. De Pebble is het enige horloge dat dit waar lijkt te maken. Je koopt een horloge en hoe hij de tijd weergeeft of welke functies hij heeft bepaal je zelf. Ik heb op mijn horloge een stopwatch, rekenmachine, space-invaders en een paar verschillende wijzerplaten geïnstalleerd. Natuurlijk gebruik ik ook de standaard functies als muziek bedienen (onwijs handig in de auto waar je geen telefoon mag aanraken maar wel een horloge) en Runkeeper (hier kom ik nog op terug in een volgend artikel).

Via internet kom je genoeg tegen en (hopelijk snel) via deze website ook! Echter was tot voor kort alleen de “Software Development Kit” (kortweg SDK) voor het ontwerpen van de “watchfaces” van het horloge vrij gegeven. Door hier creatief mee om te gaan is het dus gelukt om ook wat “apps” te maken, maar ik ben ongelofelijk benieuwd wat er gaat gebeuren nu de volledige SDK is vrijgegeven. Ik vind het overigens een goede zaak dat hier wat tijd overheen gaat, zodat er direct een goede SDK wordt neergezet in plaats van één vol foutjes. Ik verwacht ook dat Apple het hier wel eens moeilijk door kan gaan krijgen. Een ontwikkelaar wil vrij zijn en van alles proberen, daarom is het ook zo leuk om voor Android te ontwikkelen. De Pebble is in dat opzicht een soort van Android; je kunt direct je eigen apps ontwikkelen, gebruiken en delen, zonder dat je hiervoor eerst toestemming nodig hebt. Het wachten is dan natuurlijk nog op een virus...

Conclusie

De Pebble is echt wel veelbelovend. Maar de Pebble is er nog niet. Het steeds opnieuw moeten aangeven dat je meldingen wil ontvangen (bij een jailbreak is hier een tool voor, maar goed) en de batterijduur zijn op dit moment de echte negatieve punten. Toch verwacht ik dat dit in de toekomst wel opgelost gaat worden. Het scherm en de mogelijkheid tot het personaliseren van je horloge door watchfaces en apps zijn geweldige pluspunten. Ik geef de Pebble een 6,5 met de mogelijkheid om door te stomen naar een 8 of zelfs een 8,5. Een tien haalt het nooit, omdat hij geen geluid/microfoon heeft en geen touchscreen.

Reacties   

 
+1 #1 Sebastiaan 29-05-2013 13:18
Ik ben het grotendeels met je eens. Ik heb m'n telefoon echter wel gejailbreakt, dus het nadeel van de wegvallende verbinding ken ik niet. De batterijduur zou inderdaad wel beter kunnen, gemiddeld haal ik 2,5 tot 3 dagen. Daar zit 'm overigens nog een nadeeltje; het kabeltje om 'm mee op te laden. Deze is specifiek voor de Pebble bedoeld en als je 'm kwijt bent, heb je een probleem. Extra kabeltjes bestellen is nog niet mogelijk namelijk. (Maar goed, over een paar maanden kun ze vast 3 dollar rechtstreeks uit China laten komen. :-) )
Citeer
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen